De kracht van je onderbewustzijn.

Waarom lukt het mij toch niet om rustig te blijven?
Waarom lukt het mij toch niet om een gewoonte te veranderen?
Waarom lukt het mij toch niet om te vertrouwen?

Dit komt omdat het bewuste brein op het moment wanneer jij keuzes maakt aan het stuur zit. 

Essentiële oliën kunnen je helpen om te gaan werken met de kracht en magie van je onderbewustzijn.

Je onderbewustzijn werkt een miljoen keer sneller dan het bewuste. Wanneer wij hier met geuren invloed op uitoefenen kan dit dus razendsnel een positief effect op je hebben.

Een herinnering kan een gedachte aan vorige week zijn, maar meestal praten we over een herinnering van vroeger. In een “split second” kan je een herinnering aan je oma oproepen, wanneer je bijvoorbeeld vers gebakken appeltaart ruikt, ontspannen worden van het ruiken van lavendel of je blij en opgewekt voelen wanneer je een wandeling door een sinaasappelboomgaard maakt.

De geuren verdwijnen vaak uit ons leven wanneer we opgroeien, maar zodra deze geuren weer je reukorgaan bereiken komen direct de herinneringen naar boven.

Geuren brengen ook gevoel met zich mee. Je ruikt niet alleen die appeltaart, maar je ziet oma met haar schort om haar middel in de keuken staan bakken. 

De totale beleving komt naar boven. Dit komt omdat het deel waar de geuren in de hersenen worden verwerkt, dichtbij het gevoelscentrum ligt. Hierdoor wordt een gevoel direct aan een geur gekoppeld.

Maar hoe werkt dit?

Wanneer wij een geur ruiken, raakt deze geur onze reukzenuw in de neusholte. De zenuw zendt een directe boodschap aan het limbische systeem, ook wel emotionele brein genoemd. Het limbische systeem kan in een paar seconden invloed uitoefenen op de emoties, herinnering en gemoedstoestand.

Ontspan…

Ontspanning is nodig om je lichaam en geest te laten herstellen van inspanning. Wanneer je lichaam en geest niet de tijd krijgt om bij te komen, dan stapelen de spanning en vermoeidheid zich op. Tot het teveel wordt. Je kunt veel meer aan als je tussendoor ontspant.

Maar hoe breng ik dit dan in de praktijk?

  • Ga ergens rustig zitten of liggen, wat voor jou prettig voelt.
  • Ga met je gedachten naar een fijne plek, een fijn moment of een fijn gevoel.
  • Kies een olie die je lekker vindt en druppel deze in je handen, maak vervolgens een kommetje van je handen en adem van hieruit rustig in.
  • Herhaal deze oefening wanneer je onrustig, overprikkeld, in paniek, verdrietig of angstig bent en laat de heerlijke geur je helpen om positieve gevoelens te beleven. 

Aanbevolen artikelen